Ernstige mobiliteitsbeperkingen bij ouderen gedaald

  • Geplaatst op
  • 0
Ernstige mobiliteitsbeperkingen bij ouderen gedaald

Naarmate u ouder wordt, krijgt u steeds meer problemen met uw mobiliteit. Bewegen en verplaatsen wordt hierdoor steeds moeilijker. Wat opvallend is, is dat het percentage ouderen met ernstige mobiliteitsbeperkingen in de afgelopen 10 jaar is gedaald.

Wat zijn mobiliteitsbeperkingen?

Onder mobiliteitsbeperkingen worden problemen met het bewegen en met vervoer verstaan. Ouderen kunnen bijvoorbeeld problemen hebben met bewegen bij lopen, bij het tillen van een voorwerp of tijdens het bukken om iets van de grond op te rapen. Andere problemen zoals moeite hebben met traplopen of met het zichzelf verplaatsen vallen ook onder mobiliteitsproblemen. Het grootste gedeelte van deze beperkingen worden veroorzaakt door klachten en aandoeningen, zoals ernstige rugklachten, artrose of reuma. Ook valongevallen zijn een belangrijke oorzaak van het ontstaan van problemen met de mobiliteit.

Het hebben van problemen met de mobiliteit kan grote gevolgen met zich mee brengen. Door mobiliteitsbeperkingen zijn veel ouderen afhankelijk van vervoersvoorzieningen, mobiliteitshulpmiddelen en/of zorg. Daarnaast staan mobiliteitsbeperkingen ook het onderhouden van sociale contacten vaak in de weg. Dit kan weer leiden tot eenzaamheid en verwaarlozing.

De cijfers van de afnemende mobiliteit

Van de 3,1 miljoen 65-plussers in Nederland heeft 26% last van één of meer mobiliteitsbeperkingen. Van de ouderen boven de 70 is dit zelfs 40%. Eén op de vijf ouderen heeft grote moeite met het tillen van een voorwerp zwaarder dan 5 kg en bijna evenveel ouderen kunnen niet meer dan 400 meter lopen. 12% heeft problemen met traplopen en 16% heeft soms vervoersproblemen.

Zoals eerder benoemd, is het aantal ouderen met ernstige mobiliteitsbeperkingen de afgelopen 10 jaar gedaald. Een mogelijke verklaring is de daling in de prevalentie van ziekten, zoals rug- en gewrichtsaandoeningen. Een andere mogelijke verklaring is dat mensen beter in staat ouden zijn om hun mobiliteit te handhaven. Het toegenomen gebruik van hulpmiddelen zou hier meer te maken kunnen hebben.

Mobiliteit verbeteren met Puntzorg

Gelukkig zorgt Puntzorg ervoor dat ouder worden en de daarbij afnemende mobiliteit geen probleem hoeft te zijn. Met de hulpmiddelen die u bij Puntzorg vindt, kunt u uw leven blijven leiden zoals u gewend bent, maar dan aangepast.

Een rollator biedt u ondersteuning wanneer u moeizaam loopt en ergens op moet steunen. Daarnaast kunt u altijd even gaan zitten en wordt het vervoeren van uw boodschappen makkelijker. Bent u erg slecht ter been en biedt een rollator niet voldoende hulp? Dan biedt een scootmobiel met handige scootmobiel accessoires uitkomst. Daarnaast vindt u bij Puntzorg rolstoelen, krukken en wandelstokken.

Al deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat u uw mobiliteit kunt verbeteren en hierdoor beter in staat bent om uzelf te verplaatsen en om sociale contacten te onderhouden. Wat doet u om uw mobiliteit te verbeteren? Laat het ons weten in de reacties.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webwinkelkeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »