Eenzaamheid onder ouderen

  • Geplaatst op
  • 0
Eenzaamheid onder ouderen

In Nederland heerst een dubbele vergrijzing. Dat betekent dat het aantal ouderen toeneemt én dat mensen steeds ouder worden. Maar doordat mensen steeds ouder worden, ontstaan er ook steeds meer fysieke problemen. Deze problemen staan het contact met anderen vaak in de weg en daarnaast verliezen ze hun partner en leeftijdsgenoten. Dit leidt tot eenzaamheid.

Eenzaamheid in Nederland

Eenzaamheid bij ouderen is een gevoel van leegte, verdriet en soms zelfs angst. Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd en komt steeds vaker voor in Nederland. Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd en komt onder zowel vrouwen als mannen voor. Dit geldt specifiek voor sociale eenzaamheid. Het percentage dat zich emotioneel eenzaam voelt, neemt toe vanaf 75 jaar. 75-plussers voelen zich sneller eenzaam door een opeenstapeling van gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner en andere leeftijdsgenoten en het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.

Hoeveel procent is eenzaam?

In Nederland zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers. Hiervan voelt ongeveer 1 miljoen zich eenzaam en van hen zijn 200.000 55-plussers extreem eenzaam. Dit houdt in dat zij slechts één keer in de maand een sociaal contact hebben. Van de ruim 2,9 miljoen 65-plussers voelt bijna een derde zich eenzaam.

Vanaf 50 jaar voelt meer dan 40% van de Nederlanders zich eenzaam. Van de 75- tot 85-jarigen voelt bijna 50% zich eenzaam en van de 85-plussers bijna 60%, dit zijn voornamelijk vrouwen. Dit kan komen doordat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen en dus vaker alleenstaand zijn. Van alle 65-plussers woont ongeveer 52% alleen en van alle 75-plussers ongeveer 64,4%. Het meest eenzaam zijn de alleenwonende ouderen die gescheiden zijn en weinig sociale relaties hebben.

10.000 van de ouderen in een zorginstelling krijgt nooit bezoek en zo’n 420.000 ouderen vieren geen Kerst en Oud & Nieuw. Ruim 200.000 ouderen zitten tijdens de feestdagen zonder bezoek.

De gevolgen van eenzaamheid

Eenzaamheid kan ernstige gevolgen hebben. Zo verhoogt eenzaamheid de bloeddruk en het stressniveau. Daarnaast kan eenzaamheid leiden tot psychische problemen zoals angst en depressie(klachten). Ook kunnen de fysieke klachten toenemen. Andere mogelijke gevolgen zijn vervuiling, overlast en betalingsachterstanden. Verder blijkt dat eenzame ouderen 14% meer kans hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon. Uit onderzoek van het Ouderenfonds blijkt dat 85% van de eenzame ouderen het lastig vindt om dit bespreekbaar te maken. Ze zijn bang om hier mensen mee lastig te vallen en vinden dat er nog te veel onbegrip omtrent eenzaamheid bestaat.

Eenzaamheid en Puntzorg

Eenzaamheid is te voorkomen door bijvoorbeeld zelf zo actief mogelijk proberen te blijven, door vrijwilligerswerk te doen of door deel te nemen aan (laagdrempelige) sociale activiteiten. Dit vermindert de eenzaamheid en daarmee de kans op een sociaal isolement. Om u hierbij te helpen, biedt Puntzorg verschillende artikelen aan waarmee dit gemakkelijker wordt.

Wat dacht u van de Maxcom KXT481 Senioren Huistelefoon? Deze senioren telefoon is erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik. Door middel van de fototoetsen wordt het extra makkelijk om contact op te nemen met vrienden of familie. Ook bevat deze telefoon een geheugentoets waarmee het extra eenvoudig is om iemand terug te bellen.

En met de rollators, rolstoelen of krukken verbetert u uw mobiliteit waardoor u makkelijker de deur uit kan om sociale contacten te onderhouden.

Of speelt u graag kaartspelletjes, maar heeft u moeite om de tekens en figuren te onderscheiden? Dan zijn de speelkaarten met groot logo ideaal. Zo kunt u uw kaartspelletjes zonder moeite blijven spelen.

Wat doet u om eenzaamheid tegen te gaan?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webwinkelkeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »